Het klinkt als een tof verhaal, je eigen loterij beginnen. En er zijn vast genoeg Nederlandse ondernemers die brood zien in een eigen loterij. Maar het opzetten van een loterij mag niet zomaar.

Je Krijgt Te Maken Met Allerlei Regels En Vergunningen

Je hebt te maken met allerlei regels en vergunningen. De wet op kansspelen is bijvoorbeeld een belangrijk, maar ook het aanvragen van vergunningen en kansspelbelasting zijn belangrijke pijlers bij het starten van een loterij in Nederland.

Je Hebt Vergunningen Nodig

Wil je een loterij beginnen? Dan is het goed om te weten dat je voor de meeste kansspelen in Nederland een vergunning nodig hebt. Je moet dan eerst de waarde van je gehele prijzenpakket bepalen. Dit doe je door van alle prijzen de officiele winkelprijs bij elkaar op te tellen.

Je Moet Nog Al Wat Voorbereiden Om Een Loterij Te Starten

Ook bij gesponsorde prijzen geldt alsnog de winkelprijs, alleen als het bedrag lager is dan 4500 euro kun je een lokale vergunning aanvragen bij de gemeente. Als het prijzenbedrag hoger is dan heb je een vergunning nodig van kansspelautoriteit.

Hoe Zit Het Met De Geldigheid Van Een Vergunning

De vergunning die je aanvraagt blijft natuurlijk niet altijd geldig. De maximale duur van een vergunning van de kansspelautoriteit is ongeveer 6 maanden. In die maanden mag je dan maximaal 13 verschillende trekkingen organiseren. En je krijgt niet bij alle gevallen een vergunning, je kunt dan een bezwaar aantekenen om te kijken of je in je recht staat.

Belasting Betalen En Kansspelbelasting

Je betaalt in Nederland belasting als je een loterij gaat beginnen. Zo is het dat bij prijzen boven de 454 euro kansspelbelasting betaald moet worden. Ook kunnen loterijen er voor kiezen om de winnaar kansspelbelasting in rekening te brengen of kan de ondernemer er zelf voor kiezen om belasting te betalen.

De Wet Op Kansspelen, Hoe Zit Dat Precies

Je moet tenslotte ook nog eens rekening houden met de wet op kansspelen, want die verteld ook dat je niet zomaar een loterij kunt beginnen. Een loterij moet namelijk georganiseerd zijn zonder commercieel doel. De deelnemers mogen ook geen invloed hebben op de uitslag, en de opbrengst moet besteed worden aan doelen van algemeen belang. De kosten mogen daarbij maar maximaal 50% van de totale omzet zijn.

Uitzonderingen Van Vergunningen

Er zijn diverse uitzonderingen waar je geen vergunning voor hoeft aan te vragen. Je hebt bijvoorbeeld promotionele kansspelen. Daar hoef je geen vergunning voor te organiseren. Je geeft deelnemers bij een promotioneel kansspel namelijk de kans om een prijs te winnen terwijl je reclame maakt voor een bedrijf.

Er Zijn Ook Nog Uitzonderingen Voor Het Bejaardentehuis

Daarbij heb je ook nog bejaardentehuizen die ook geen vergunning aan hoeven te vragen voor de wekelijkse Bingoavond. Daar gelden echter wel een paar voorwaarden: de onderneming moet namelijk drie jaar bestaan en de avond moet wel verplicht bij de gemeente gemeld zijn. Het prijzentotaal mag daarbij ook niet hoger zijn dan 1550 euro, en een hoofdprijs mag geen hogere waarde dan 400 euro hebben. Wil jij loten kopen? Check dan de vergelijker.

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.