Erfbelasting, Wat Houdt Dit In En Betaal Je Veel?

door 7 apr 2018Loten Kopen

Erfbelasting en de loterijen

Erfbelasting, u zult er vast wel eens van gehoord hebben. Deze belasting is bij goede doelen vaak een complex onderwerp en dat geldt ook voor loterijen. Dit heeft te maken met het feit dat er tal van uitzonderingen, bepalingen en vrijstellingen zijn die het nalaten van een bedrag aan een goed doel erg moeilijk maken.

Vaak kiezen mensen er dan ook voor om een notaris in de hand te nemen, want deze is natuurlijk gespecialiseerd en kan het best bepalen hoe een nalatenschap verdeeld kan worden.

Wanneer u de keuze maakt om een bedrag te doneren aan een goed doel is het verstandig om u zelf goed in te lezen. Goede doelen hebben namelijk hun eigen specialisten op het gebied van nalaten en schenkingen. Toch is er heel wat informatie zelf te verkrijgen voordat je een dure specialist in handen neemt.

Moet Er Belasting Worden Afgestaan?

Wanneer iemand iets nalaat aan een erfgenaam moet hier belasting over betaald worden. Dit is een bepaald percentage. Dit noemen ze dan ook de wettelijke erfbelasting. Wanneer je daadwerkelijk de keuze maakt om je geld na te laten aan een goed doel, betaal je hier geen erfbelasting over.

Dit heeft te maken met het feit dat goede doelen een zogenaamd ANBI-status hebben. Instellingen of organisaties die deze status hebben, zijn altijd vrijgesteld van erfbelasting. Hierdoor ben je gegarandeerd dat het volledige bedrag terecht komt bij jouw gekozen goede doel.

ANBI Nader Uitgelegd

Wat betekent deze afkorting dan eigenlijk? Algemeen Nut Beogende Instelling. Kerken en goede doelen beschikken vaak over deze status. Om een ANBI status te verkrijgen moet je als instelling voldoen aan flink wat voorwaarden. Dit wordt overigens allemaal geregistreerd door de belastingdienst, wat ook logisch is, het gaat immers over belasting die je niet af hoeft te staan.

Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is bijvoorbeeld dat de instelling geen winstoogmerk hebben en moet zich voor minstens 90% procent inzetten voor het algemeen belang. Een ANBI status heb je dus niet zomaar.

De Lijst Van De Belastingdienst

Het klinkt heel spannend maar het is niet meer dan een lijst met alle goede doelen in Nederland die aan de voorwaarden voldoet. Er is een vaste vuistregel waarmee je makkelijk kunt bepalen of een goed doel een ANBI status verdient.

Pas wanneer een goed doel op deze lijst staat kan zij belastingvrij giften opnemen. Of terwijl het volledige bedrag gaat naar jouw gekozen goede doel.

Niet alle instellingen voldoen aan de strengen voorwaarden die de belastingdienst stelt. Simpelweg, wanneer goede doelen geen ANBI status hebben voldoen zij niet aan de strenge eisen. Dit betekent dat de giften die je doet belast gaan worden. Hierbij geldt dan dus ook erfbelasting.

Hoe Hoog Is Die Erfbelasting?

Wat is nou de hoogte van die erfbelasting? Dit is volledig afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je schenkt. Bij deze processen wordt er vaak een notaris in de hand genomen. Dit kost helaas vaak veel geld.

Goede doelen bieden zelf haar juristen aan die gespecialiseerd zijn in deze stof, ook dit is niet gratis en kan in de kosten dus hoog oplopen. Loten kopen? Kijk in de vergelijker of je nog aanbiedingen hebt en koop loten.

Handige & leuke Video’s

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven voor de Nationale Postcode Loterij Op de website van de Nationale Postcode Loterij kan je je simpelweg inschrijven voor deze Loterij. Je hoeft enkel je postcode, je huisnummer en je naam door te geven aan de loterij en je speelt al mee. Je kunt er...

Nederlandse loterij – Lees dit voor dat je meespeelt!

Nederlandse loterij – Lees dit voor dat je meespeelt!

Nederlandse loterij De Nederlandse loterij is een nieuwe naam van de Staatsloterij en de Lotto. De twee loterijen zijn samen gaan werken in een fusie en vanaf juli 2016 is de naam openbaar gemaakt voor spelers. Door de fusie werden de twee loterijen tezamen de...

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven voor de Nationale Postcode Loterij Op de website van de Nationale Postcode Loterij kan je je simpelweg inschrijven voor deze Loterij. Je hoeft enkel je postcode, je huisnummer en je naam door te geven aan de loterij en je speelt al mee. Je kunt er...

<script type="text/javascript" src="//developers.affiliateprogramma.eu/lottery/lottery.js"></script><div class="daisyconLottery" data-buttoncolor="FF8201" data-color="3498DB" data-buttontext="Bekijken" data-filter="showFilters" data-mediaid="291692" data-order="drawing" data-program="all" data-subid="" data-view="uitgebreid"></div>

Staatsloterij

✔ Trekking: Elke 10e van de maand

✔ Staatsloterij geen afdracht van gelden aan goede doelen

✔ Winkans 1 op 2 (gemiddeld in 2017)

Eurojackpot

✔ Trekking: Elke vrijdagavond van de week. 

✔ 100% van inleg gaat naar het  goede doel

✔ Winkans van 1 op 59 miljoen deelnemers in Europa (gemiddeld in 2017)

Lotto

✔ Trekking: Elke zaterdagavond van de week

✔ 100% van inleg naar goede doel

✔ winkans 1 op 49 miljoen deelnemers   (gemiddeld in 2007)

Raffld

✔ Trekking: Elke vrijdagavond om 19.00

✔ 50% van inleg naar goede doel

✔ Winkans 1 op 7,0 (gemiddeld in 2017)

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.