Het alleenrecht van Lotto loterij in een kritische fase

door 16 jul 2018Lotto Loterij

Uitspraak van De Raad Van State

De Raad van State heeft in een uitspraak naar buiten gebracht dat de kansspelautoriteit in de toekomst bij een nieuw besluit beter moet motiveren waarom er in Nederland maar één vergunning is vrijgegeven voor het organiseren van lotto’s.

De Lotto loterij is de organisatie die deze vergunning in handen heeft, wanneer het monopolie zou vervallen is de kans groot dat de Lotto Loterij het flink lastig gaat krijgen.

Maar hoe zit dat dan met andere loterijen in Nederland?

Het is inderdaad zo dat je voor het organiseren van een goede doelen loterij geen beperkingen hebt vanuit de wet. De hoogste bestuursrechter is nu van mening dat er zeer weinig verschillen zijn tussen lotto’s en goede doelen loterijen zoals de Nationale Postcode Loterij of Vriendenloterij. Zo heeft de Lotto elke zaterdagavond een trekking.

Al jaren heerst er als het ware een oorlog in de markt van het gokken, deze strijd is gaande tussen Nederlandse Aanbieders en buitenlandse gokbedrijven. Na vele gerechtelijke uitspraken is de overheid tot de conclusie gekomen dat de oplossing het sluiten van de markt is. Meer lezen over andere loterijen? Klik dan hier.

Vergunning voor het houden van een Lotto loterij

Een zogenoemde ‘Lotto’ loterij mag in Nederland alleen worden georganiseerd door de Nederlandse Loterij. De Nederlandse Loterij is een fusie tussen de Staatsloterij en de Lotto. De vergunning om lotto’s te mogen organiseren is onderhands verkregen. Voor de binnenlandse aanbieders geen probleem zult u denken maar de buitenlandse gok aanbieders zijn het niet eens met deze onderhands verkregen vergunning. Ondanks dit heeft Lotto vernieuwingen doorgevoerd, meer lezen hierover? Klik dan hier.

Hoger beroep 

Zij zijn al jaren geleden naar de rechter gestapt, met succes. De tegenreactie van de Nederlandse Kansspelautoriteit en de Nederlandse Loterij was een hoger beroep bij de Raad van State. Zoals al eerder vermeld is de hoogste bestuursrechter van mening dat er maar weinig verschillen zijn tussen dit type loterijen en de kansspelautoriteit in de toekomst beter moet motiveren waarom alleen zij een monopolie zouden moeten hebben op het organiseren van lotto’s.

Op het moment is er nog geen duidelijke regelgeving over het onderhands verlenen van vergunningen. 

Krasloten, er wordt op geaasd door de buitenlandse aanbieders

Buitenlandse aanbieder hebben hun ogen laten vallen op het organiseren van sportprijsvragen en het uitgeven van krasloten, een zeer lucratieve markt voor dit soort bedrijven. De hoogste bestuursrechter heeft in deze zaak een vonnis uitgesproken dat de vergunning terecht onderhands is verleend.

Maar hoezo heeft de Lotto Loterij in deze zaak al gelijk gekregen?

Het is gek dat dat de Nederlandse loterij in deze zaak al zo snel haar gelijk heeft gekregen maar dit heeft een rede. De overheid heeft grote belangen bij de Nederlandse Loterij. Door deze nauwe belangen wil de overheid gok verslavingen en criminaliteit tegen gaan.

Goede doelen van de Lotto Loterij

Wij snappen wel waarom de overheid in Nederland redelijk terughoudend is met het uitdelen van gokvergunningen. Een andere belangrijke reden zijn de gulle schenkingen van de goede doelen loterijen in Nederland voor sport en goede doelen.

De lotto en Staatsloterij geven 17 miljoen euro aan maar liefst 18 goede doelen en besteden 45 miljoen euro aan de sportkoepel NOC*NSF. Dit is natuurlijk niet slecht voor de maatschappij en de overheid wil om deze rede natuurlijk

Handige & leuke Video’s

De Lotto Loterij is vernieuwd

De Lotto Loterij is vernieuwd

Lotto Loterij is weer fris Wij zijn van mening dat de Lotto Loterij één van de leukere kansspelen is, om het spel interessant te houden hebben de organisatoren wat veranderd. Zij liepen tegen het probleem naamsbekendheid aan en hebben in nauw overleg met meespelende...

De Lotto-trekking op tv, elke zaterdag is nep

De Lotto-trekking op tv, elke zaterdag is nep

Lotto Loterij trekking Paniek in de tent bij de Lotto Loterij, een meespelende Lotto speler is opgevallen dat bij het vallen van de lotto balletjes steeds dezelfde beelden worden gebruikt, hij heeft dit doorgegeven aan de NOS. De trekking wordt elke zaterdagavond...

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.