Het Geven Aan Goede Doelen Door Loterijen

door 7 apr 2018Loten Kopen

Gulle giften aan goede doelen door de Nederlandse loterijen

Er zijn voortaan veel loterijen die gul geven aan goede doelen, dit is afkomstig uit de inkomsten van de loterij zelf. Voor degene die meteen denkt aan een belastingvoordeeltje heeft het helaas mis. Er kan geen gebruik gemaakt worden van de giftenaftrek voor de goede doelen.

Geregeld bij de wet

Het is namelijk zo geregeld dat het wettelijk onmogelijk is om geld terug te krijgen als een zogeheten ‘gift aan een goed doel’, als het door een loterij is aangeboden. Dit heeft te maken met het feit dat loterijen kansspelen zijn en hierop teruggave is uitgezonderd.

De Postcode Loterij en Lotto loterij maakte afgelopen jaren al enorme giften over naar goede doelen. In 2013 gaf de Postcode Loterij voor maar liefst 302,6 miljoen euro aan giften weg

Beneficianten, Wat Zijn Dit?

De loterijen noemen de goede doelen die ze steunen ‘beneficianten’. Dit betekent in de gewone mensentaal de goede doelen die gedoneerd krijgen van de loterij. De ene loterij heeft wel 90 organisaties die zij ondersteunen en een andere loterij kan maar 20 organisaties hebben die worden ondersteund. De loterijen verschillen hier sterk in.

De loterijen zelf maken een onderscheid tussen vaste beneficianten, eenmalige schenkingen en extra projecten. Dit zal de loterij ook duidelijk aangeven op haar site. Hieronder zullen we beschrijven wat het verschil is tussen deze groepen.

De Vaste Beneficianten

De vele loterijen in Nederland hebben veel goede doelen aan zich gebonden die altijd geld ontvangen, of er nu inkomsten zijn, of niet. Deze goede doelen krijgen de naam ‘vaste beneficianten’. Voor deze goede doelen wordt een vast percentage van de opbrengsten afgedragen, meestal voor een periode van 5 jaar.

De naam voor deze procentuele gift is het ‘Financieel-Reglementenbeneficiant’. Hoe groot het percentage is hangt volledig af van de loterij zelf. De loterijen bepalen dus zelf aan wie, hoeveel en hoelang zij giften willen schenken.

De Eenmalige Schenking

De volgende benaming is de eenmalige schenking. De naam zegt het eigenlijk al. Deze giften gaan vaak naar projecten die hiervoor in aanmerking komen. Het is niet zo dat ieder grootschalig of innovatief project giften ontvangt vanuit loterijen.

De eisen die loterijen stellen voor een eenmalige schenking zijn niet erg makkelijk te behalen. Wanneer het project wel aan deze eisen voldoet kunnen de loterijen ervoor kiezen om een forse gift uit te keren. De postcode loterij betaalde bijvoorbeeld in 2013 voor 6 miljoen euro aan eenmalige schenkingen.

Het doel van deze schenkingen is het steunen van nieuwe initiatieven en projecten die nog geen vaste beneficiant kunnen zijn. Vaak zijn het projecten waarvan het doel duidelijk zichtbaar is en snel tot stand gebracht kan worden. Het is ook voorgekomen dat risicovolle projecten een flinke gift ontvangen.

De Extra’s En Bijzondere Initiatieven

Veel loterijen in Nederland kiezen ervoor om giften te geven aan zogeheten extra projecten. Dit houdt in dat goede doelen die al gesteund worden extra geld ontvangen voor een nieuwe initiatief of project. Dit kan bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds zijn wanneer zij ternauwernood een nieuwe campagne voor dierenleed op moet starten.

Let op, het gaat hierbij dus niet om een eenmalige schenking. De goede doelen worden al gesteund maar krijgen nog extra geld om nieuwe initiatieven op te starten.

Waar Komt Het Geld Van De Extra’s Dan Vandaan?

De meeste loterijen kiezen ervoor om extra trekkingen te organiseren. De helft van de opbrengsten van deze trekkingen komt terecht bij het potje voor de extra giften. Deze trekkingen zijn meestal de dertiende en veertiende. Wil jij nog loten kopen? Check dan zeker de vergelijker.

Handige & leuke Video’s

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Loten kopen online – Lees dit voor dat je er aan begint!

Loten kopen online – Lees dit voor dat je er aan begint!

Loten kopen online, wat hoe doe ik het en wat zijn de voordelen? Als u besloten heeft mee te spelen met een van de grote Nederlandse loterijen hoeft u niet naar de sigarenzaak op de hoek om loten te kopen. Meespelen kunt u eenvoudig en snel vanachter uw computer of...

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven – Hoe werkt dat precies?

Loterij inschrijven voor de Nationale Postcode Loterij Op de website van de Nationale Postcode Loterij kan je je simpelweg inschrijven voor deze Loterij. Je hoeft enkel je postcode, je huisnummer en je naam door te geven aan de loterij en je speelt al mee. Je kunt er...

Lot Kopen – Lees dit voor dat je er mee begint

Lot Kopen – Lees dit voor dat je er mee begint

Het is zo ver, u gaat een lot kopen Een lot kopen? U hoeft gelukkig niet meer naar de sigarenzaak op de hoek om loten te kopen. Meespelen kunt u eenvoudig en snel vanachter uw computer of tablet regelen; alle loterijen bieden op hun website de mogelijkheid online u...

<script type="text/javascript" src="//developers.affiliateprogramma.eu/lottery/lottery.js"></script><div class="daisyconLottery" data-buttoncolor="FF8201" data-color="3498DB" data-buttontext="Bekijken" data-filter="showFilters" data-mediaid="291692" data-order="drawing" data-program="all" data-subid="" data-view="uitgebreid"></div>

Staatsloterij

✔ Trekking: Elke 10e van de maand

✔ Staatsloterij geen afdracht van gelden aan goede doelen

✔ Winkans 1 op 2 (gemiddeld in 2017)

Eurojackpot

✔ Trekking: Elke vrijdagavond van de week. 

✔ 100% van inleg gaat naar het  goede doel

✔ Winkans van 1 op 59 miljoen deelnemers in Europa (gemiddeld in 2017)

Lotto

✔ Trekking: Elke zaterdagavond van de week

✔ 100% van inleg naar goede doel

✔ winkans 1 op 49 miljoen deelnemers   (gemiddeld in 2007)

Raffld

✔ Trekking: Elke vrijdagavond om 19.00

✔ 50% van inleg naar goede doel

✔ Winkans 1 op 7,0 (gemiddeld in 2017)

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.