Het is zo ver, u gaat een lot kopen

Een lot kopen? U hoeft gelukkig niet meer naar de sigarenzaak op de hoek om loten te kopen. Meespelen kunt u eenvoudig en snel vanachter uw computer of tablet regelen; alle loterijen bieden op hun website de mogelijkheid online u loten te bestellen. Afhankelijk van de loterij kunt ook zelf uw lotnummer samenstellen (Lotto, Dayzers), een eindcijfer kiezen en bepalen met hoeveel loten u mee wilt doen.

Wat is een kansspel?

Een kansspel is volgens de wet een spel waarbij je kans maakt op het winnen van een prijs. De voorwaarde is dan wel dat de deelnemer zelf geen invloed kan uitoefenen op de winkansen. Daarom is bijvoorbeeld een kennisquiz, klaverjassen of een wedstrijd geen kansspel. Daar gelden dan ook andere regels voor dan bij kansspelen.

Soms is het niet meteen duidelijk of iets een kansspel is of niet. Daarom houdt de Kansspelautoriteit toezicht. Die bepaalt uiteindelijk wat een kansspel is.

Hoe oud moet je zijn om mee te mogen spelen?

Je mag meedoen aan een loterij als je zestien jaar of ouder bent.

Wie houdt toezicht?

De Kansspelautoriteit houdt in Nederland toezicht op de loterijen. Het is een zelfstandig bestuursorgaan met een eigen rechtspersoonlijkheid. De staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de verantwoordelijkheid over de autoriteit. Maar de Kansspelautoriteit is niet ondergeschikt aan de staatssecretaris. Dat houdt in normale mensentaal in dat de staatssecretaris zich niet actief bemoeit met de autoriteit. Daardoor kan de Kansspelautoriteit haar taken onafhankelijk uitvoeren.

Moeten alle kansspelen een vergunning hebben?

Nee, niet voor alle loterijen is een vergunning nodig. Maar wel voor de meeste kansspelen. Kleine kansspelen als bijvoorbeeld Bingo en Het Rad van Avontuur zijn kansspelen waar je officieel geen vergunning voor hoeft aan te vragen. Maar dat betekent niet dat je een dergelijk spel zomaar mag organiseren. Je moet je idee ten minste veertien dagen van tevoren bij de gemeente kenbaar maken.

Loterijen beloven een Jackpot: waarom valt die nooit?

Het komt wel eens voor dat een Jackpot valt, maar niet altijd. De kans dat de Jackpot valt, hangt af van het aantal mogelijkheden. Veel loterijen bepalen de Jackpot met een ballensysteem. Dan trekken ze bijvoorbeeld zeven ballen. Dat zijn zes gewone ballen, en één speciale. Als de speciale bal een afwijkende kleur heeft, valt de Jackpot. De kans op de Jackpot is over het algemeen 1 op 7.

Hoe weet ik of een loterij geen oplichting is?

De Kansspelautoriteit houdt toezicht op de loterijen. Landelijke loterijen als de Lotto, de Staatsloterij, De Nationale Postcode Loterij en de Bank Giro Loterij worden nauwkeurig in de gaten gehouden en moeten aan strenge regels voldoen. Door mee te doen aan één van deze loterijen weet je zeker dat je niet met oplichting te maken krijgt. Als je fraude vermoedt, kun je je bij de Kansspelautoriteit melden.

Moet ik kansspelbelasting betalen?

Dat ligt aan de hoogte van het prijzenbedrag. Als je een bedrag onder de 454 euro wint, hoef je geen belasting af te dragen. Is het bedrag hoger, dan moet je 29% van het prijzengeld afstaan aan de Nederlandse Staat. Als je op meerdere loten speelt en het bedrag gezamenlijk hoger is dan 454 euro, kijkt de Belastingdienst naar het bedrag dat je per lot hebt gewonnen. De bedragen worden dus niet bij elkaar opgeteld.

Soms hoef je de belasting niet zelf af te dragen, dan doet de loterij dat al. Je ontvangt dan een netto prijzenbedrag. Lees meer over de kansspelbelasting.

Hoe weet ik of ik heb gewonnen?

Dat hangt geheel af van de loterij waaraan je meedoet. De meeste loterijen delen de uitslag online. Andere loterijen maken de uitslag op televisie bekend, of op een teletekstpagina. Heb je een lot in de winkel gekocht? Dan kun je ook in de winkel vragen of je hebt gewonnen.

Kan ik verslaafd raken aan een loterij?

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn nummerloterijen niet verslavend. Ze vormen geen opstap naar risicovolle kansspelen. Aan gokken kun je wel degelijk verslaafd raken. Daarom zijn risicovolle kansspelen ook niet legaal in Nederland. De regels rekken wel iets op per januari 2015.

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.