Wat Is Een Kansspel En Wie Houdt Er Toezicht Op Loterijen

door 7 apr 2018Loten Kopen

Er zijn weer winnaars in de Nationale Postcodeloterij

Het is weer zover, een geweldig weekend vol met winnaars. Het was pasgeleden ook nog raak in Son en Breugel. Daar kwam Postcodeloterij ambassadeur Gaston weer op bezoek voor 11 deelnemers van de Postcodeloterij. Deelnemers met de postcode 5694EB wonnen een grote geldprijs.

Volgens de wet is een kansspel een spel waarbij je een kans maakt op het winnen van een prijs. Een van de belangrijke pijlers in deze wet is dat de deelnemer zelf geen enkele invloed kan uitoefenen op de winkansen. Dit betekent dat een kennisquiz, een potje klaverjassen of een voetbalwedstrijd geen kansspel is. De regels zijn in die zin dan ook anders als bij kansspelen.

Wie Houdt Er Toezicht Op Alle Kansspelen In Nederland

Het is soms nog wel eens lastig om duidelijk te zien of een spel een kansspel of niet. Daarom hebben we in Nederland een kansspelautoriteit die toezicht houdt op alle aanbieders. De autoriteit kijkt ook wat uiteindelijk als een kansspel wordt gezien.

De Kansspelautoriteit Is Een Zelfstandig Bestuursorgaan

De kansspelautoriteit is een zelfstandig bestuursorgaan, en heeft daarbij een eigen rechtspersoonlijkheid. De eindverantwoordelijke voor deze autoriteit is de staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat betekent echter niet dat de kansspelautoriteit ondergeschikt is aan de staatssecretaris. Dit betekent dus dat de staatssecretaris zich niet bemoeit met de kansspelautoriteit. Dit is gedaan zodat de Kansspelautoriteit haar taken onafhankelijk uitvoeren.

Hoe Oud Moet Je Zijn Om Mee Te Mogen Spelen?

Je mag meedoen aan een loterij als je zestien jaar of ouder bent. Let op, voor spellen waarbij je echt gokt moet je in Nederland achttien jaar of ouder zijn.

Welke Loterijen Zijn Er Allemaal In Nederland?

Je hebt in Nederland een groot aanbod aan verschillende loterijen. Denk bijvoorbeeld aan De Staatsloterij, de Lotto, de Bankgiroloterij, De Nationale Postcodeloterij, Vriendenloterij en de Eurojackpot. 

Er bestaan natuurlijk nog veel meer loterijen, maar die zijn allemaal onderdeel van deze bedrijven. Zo is bijvoorbeeld de Toto onderdeel van Lotto en hoort de eurojackpot bij het paraplumerk de Nederlandse Loterij.

Zijn Alle Kansspelen Verplicht Om Een Vergunning Te Hebben?

In Nederland zijn niet alle loterijen verplicht om een vergunning te hebben. De meeste kansspelen zijn echter wel verplicht om een vergunning te voeren. Officieel gezien hoef je voor kleine kansspeen als Bingo geen vergunning te hebben, echter kun je niet zomaar een dergelijk spel organiseren en winst maken. Je moet het idee verplicht 14 dagen vantevoren aangeven bij de Gemeente.

Moet Ik Kansspelbelasting Betalen In Nederland?

Dat ligt enerzijds aan de loterij waarbij je meespeelt en anderzijds aan de hoogte van het prijzengeld. Je hoeft bij een bedrag dat lager als 454 euro ligt namelijk geen belasting af te dragen. Maar als je meer wint dan dit bedrag betaal je 29% prijzengeld belasting aan de Nederlandse staat. Het is dus zo dat als je op meerdere loten speelt en het bedrag gezamenlijk hoger is dan 454 euro, kijkt de Belastingdienst naar het bedrag dat je per gekocht lot hebt gewonnen.

De bedragen worden uiteindelijk dus niet bij elkaar opgeteld. Het komt soms voor dat je de belasting niet zelf af hoeft te dragen, de loterij doet dat al voor je. Je ontvangt dan een zogenoemd netto prijzenbedrag. Dat scheelt soms behoorlijk wat werk, het afdragen van belasting kan namelijk nogal een gedoe zijn.

De Jackpot Is Altijd Een Groot Ding, Maar Valt Hij Ook Wel Eens

Het komt regelmatig voor dat er een jackpot valt. Maar dit is niet vaak, want de kans dat een jackpot valt hangt af van een aantal mogelijkheden. Een ding is namelijk al dat veel loterijen bepalen hoe en of de jackpot valt door bijvoorbeeld een ballensysteem.

Er worden bijvoorbeeld 5 ballen getrokken, bij 5 normale ballen gebeurt er niks, maar als er een keer 1 speciale bal bijzit valt de jackpot. Je vraagt je misschien af wat de gemiddelde kans op de jackpot ongeveer is. Over het algemeen is de kans op het vallen van de jackpot ongeveer 1 op 7.

Hoe Weet Ik Of Een Loterij Mij Aan Het Oplichten Is?

Hier komt de kansspelautoriteit weer om de hoek kijken, deze houden zoals besproken toezicht op loterijen. Vooral landelijke loterijen als de de Staatsloterij, De Nationale Postcode Loterij ,Lotto, en de Bank Giro Loterij worden streng in de gaten gehouden en moeten aan strakke regels voldoen. Als je meedoet aan een van deze loterijen weet je zeker dat je niet met oplichting te maken krijgt. Als je fraude vermoedt, kun je je bij de Kansspelautoriteit melden en dan wordt er gekeken naar de afzonderlijke zaak.

Hoe Weet Ik Of Ik Heb Gewonnen?

Dat hangt totaal af van de loterij waaraan je meedoet. Veel loterijen delen de uitslag online of op televisie. Daarbij worden veel uitslagen ook nog steeds op een teletekstpagina geplaatst. Ook kun je in veel winkels terecht om je loten te laten checken. Wil je loten kopen? Bekijk dan snel de vergelijker.

Handige & leuke Video’s

Loten voor loterij kopen – Hoe werkt het precies?

Loten voor loterij kopen – Hoe werkt het precies?

Loten voor loterij kopen, waar moet ik op letten? Als u besloten heeft mee te spelen met een van de grote Nederlandse loterijen hoeft u niet naar de sigarenzaak op de hoek om loten te kopen. Meespelen kunt u eenvoudig en snel vanachter uw computer of tablet regelen;...

Ergernissen Van Loterijspelers, Hoe Ga Je Er Mee Om

Ergernissen Van Loterijspelers, Hoe Ga Je Er Mee Om

De ergernissen van een speler van de loterij Je wint amper iets en het is alleen maar geldverspilling, een zin die je vaak hoort onder mensen die wel eens hebben mee gespeeld met een loterij. Velen kiezen er dan ook voor om niet meer door te spelen, maar er zijn ook...

Lot kopen bij loterijen? Lees dit voor je er aan begint

Lot kopen bij loterijen? Lees dit voor je er aan begint

Meespelen met een lot bij Nederlandse loterijen Door mee te spelen met loterijen maakt u iedere maand kans om een prachtig geldbedrag te winnen, u speelt mee zodra u een lot aanschaft bij een van de loterijen. Daarnaast steunt u bij geselecteerde loterijen ook een...

Lot Kopen – Lees dit voor dat je er mee begint

Lot Kopen – Lees dit voor dat je er mee begint

Het is zo ver, u gaat een lot kopen Een lot kopen? U hoeft gelukkig niet meer naar de sigarenzaak op de hoek om loten te kopen. Meespelen kunt u eenvoudig en snel vanachter uw computer of tablet regelen; alle loterijen bieden op hun website de mogelijkheid online u...

<script type="text/javascript" src="//developers.affiliateprogramma.eu/lottery/lottery.js"></script><div class="daisyconLottery" data-buttoncolor="FF8201" data-color="3498DB" data-buttontext="Bekijken" data-filter="showFilters" data-mediaid="291692" data-order="drawing" data-program="all" data-subid="" data-view="uitgebreid"></div>

Staatsloterij

✔ Trekking: Elke 10e van de maand

✔ Staatsloterij geen afdracht van gelden aan goede doelen

✔ Winkans 1 op 2 (gemiddeld in 2017)

Eurojackpot

✔ Trekking: Elke vrijdagavond van de week. 

✔ 100% van inleg gaat naar het  goede doel

✔ Winkans van 1 op 59 miljoen deelnemers in Europa (gemiddeld in 2017)

Lotto

✔ Trekking: Elke zaterdagavond van de week

✔ 100% van inleg naar goede doel

✔ winkans 1 op 49 miljoen deelnemers   (gemiddeld in 2007)

Raffld

✔ Trekking: Elke vrijdagavond om 19.00

✔ 50% van inleg naar goede doel

✔ Winkans 1 op 7,0 (gemiddeld in 2017)

Het is op deze website heel gemakkelijk om alle goede doelen, loten, acties en aanbiedingen te bekijken. Klik op de groene button om het volledige aanbod met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar specifieke informatie? Kijk dan in het hoofdmenu, je kunt daar een specifieke aanbieder aanklikken en je bent binnen 3 minuten een expert op het gebied van loten kopen.